عباس دارایی/ حسین سلاح ورزی در یک  انتخابات پرحاشیه و جنجالی روز ۲۸ خرداد ماه بعنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران انتخاب شد .  این انتخابات از آن جهت حاشیه ساز و جنجالی بود که او در یک ماراتن نفس گیر با عبور از مانع رد صلاحیت و البته با اعتماد اعضای این اتاق توانست بر […]

عباس دارایی/ حسین سلاح ورزی در یک  انتخابات پرحاشیه و جنجالی روز ۲۸ خرداد ماه بعنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران انتخاب شد .  این انتخابات از آن جهت حاشیه ساز و جنجالی بود که او در یک ماراتن نفس گیر با عبور از مانع رد صلاحیت و البته با اعتماد اعضای این اتاق توانست بر رئیس اتاق بازرگانی ایران تکیه بزند.
سه روز قبل از انتخابات اتاق ،  خبری مبنی بر رد صلاحیت حسین سلاح‌ورزی از انتخابات اتاق بازرگانی ایران از سوی رسانه ها و خبرگزاری های دولتی  منتشر شد مبنی بر اینکه سلاح ورزی  از سوی نهادهای امنیتی رد صلاحیت شده است .
در حالی که به نظر می رسید با رد صلاحیت سلاح ورزی امکان حضور او در انتخابات اتاق وجود ندارد اما ۲۸ خرداد نخستین جلسه دهمین دوره هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی برای انتخاب هیئت رئیسه برگزار شد که در این نشست ۴۸۵ نفر حضور داشتند و بنا بر اعلام انجمن نظارت بر انتخابات اتاق، از ۴۰ نفر کاندید، باید چهار نفر برای سمت‌های رئیس، نواب رئیس، خزانه‌دار و منشی انتخاب شوند.
برای سمت رئیس سه نفر کاندید شدند؛ «حسین پیرموذن»، «حسین سلاح‌ورزی» و «یونس ژائله» که در نهایت سلاح‌ورزی با ۲۶۵ رأی، به مدت چهار سال به عنوان رئیس دوره دهم انتخاب شد. آرای دو کاندید دیگر در این رأی‌گیری کمتر بود، یونس ژائله ۹۵ رأی و حسین پیرموذن ۶۲ رأی کسب کردند.
سلاح ورزی در حالی با رای قاطع اعضای اتاق بر کرسی ریاست اتاق بازرگانی ایران تکیه زد که پیش تر پیش معاون پارلمانی وزارت صمت، بدون اینکه به نام او اشاره کند  گفته بود: “به این دوست عزیز ( حسین سلاح ورزی ) توصیه می‌کنم به‌صورت شخصی کاندیدا نشود و انصراف بدهد.
سلاح ورزی همان روز قبل زا انتخابش بعنوان رئیس اتاق در جمع مجمع انتخاباتی اتاق بازرگانی گفته بود : ” در یک ماه اخیر من مورد بی‌مهری زیادی قرار گرفتم و اتهامات زیادی به من وارد شده است، من به‌عنوان یک کاندیدای ریاست اتاق بازرگانی ایران تاکنون از هیچ مرجع امنیتی احضار یا تهدید نشده‌ام، بر همین اساس با توجه به اینکه منعی رسمی درخصوص حضور در انتخابات نداشتم، اکنون مجددا اعلام کاندیداتوری می‌کنم”
یک روز بعد اما  در ۲۹ خرداد احمد ایراندوست، عضو اتاق بازرگانی مشهد نیز در متنی اعتراض‌آمیز اعلام کرد که بنا بر تبصره مندرج در ماده ۷.۲ باید انتخابات اتاق ایران شفاف‌سازی شود و چطور فردی که ابتدا رد صلاحیت شده و خبری از تأیید صلاحیت او از جانب وزارت اطلاعات نیامده، به عنوان رئیس انتخاب شده است؟
چند روز بعد نیز علیرضا پیمان‌پاک، دبیر شورای عالی نظارت بر اتاق بازرگانی ایران در واکنش به انتخابات اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: “تاکنون سه جلسه شورای عالی نظارت با حضور دستگاه‌های امنیتی در این خصوص برگزار شده است و گزارش کامل تخلفات هم با حضور اینجانب به کمیسیون اصل ۹۰ و با حضور وزیر صمت به کمیسیون اقتصادی مجلس داده شده است.”
چهارم تیر اما به شکلی عجیب نماینده مهرداد ویسکرمی مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی نیز به صف حمله کنندگان به انتخابات اتاق بازرگانی و شخص حسین سلاح ورزی پیوست . او که نماینده مردم خرم آباد در مجلس یازدهم بوده و سلاح ورزی نیز اهل خرم آباد است و سابقه ریاست چند دوره متوالی رئیس اتاق بازرگانی خرم آباد را در کارنامه دارد در گفتگو با فارس گفت:” در برگزاری انتخابات اتاق بازرگانی، آیین‌نامه‌ها باید دقیقا رعایت شود و اگر رعایت نشد، نقض قانون و در واقع جرم رخ داده است، بنابراین سازمان بازرسی کل کشور و ‌قوه قضائیه می‌توانند ورود کنند و مجلس هم می‌تواند در این زمینه تحقیق و تفحص کند.”
وی در ادامه دامنه حملاتش را گسترده تر کرده و با حمله به حسین سلاح ورزی چنین گفته بود : ” انتخاب فردی ‌به عنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران، که در جنگ اقتصادی و جنگ ترکیبی و در کوران حوادث و اغتشاشات، مصلحت کشور را تشخیص نمی‌دهد و نمی‌داند که با انتشار چنین مطالبی، چه ضربه ای به کشور وارد می‌کند، صحیح نیست؛ اگر این فرد به‌صورت غیرعامدانه ‌‌مطالبی را در زمانی که دشمن علیه ما آرایش جنگی گرفته و شدیدترین فشارهای ناجوانمردانه را علیه ما اجرا کرده است، منتشر کرده است، نباید به عنوان سکاندار بخش خصوصی انتخاب شود، اصلا این فرد چه کار بزرگی برای اقتصاد کشور انجام داده است که با وجود بازی در زمین دشمن، عده‌ای اصرار دارند در جبهه اقتصادی، در چنین سمتی قرار بگیرد؟ این فرد با چنین تفکراتی، چگونه می‌تواند در جنگ اقتصادی به استقلال کشور کمک ‌و توطئه‌های دشمن را خنثی کند ؟ ”

ابراهیم بهادرانی، مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با روزنامه هم‌میهن ضمن اعلام قطعی بودن نتیجه انتخابات به نظر می رسید پاسخی به هجمه ها داده است ، او چنین گفته بود : “وزارت اطلاعات فرصت ۱۰ روزه داشته است در مورد کاندیدا‌ها اعلام‌نظر کند». او افزود: «اگر طی این ۱۰ روز اعلام‌نظری صورت نگرفت به منزله تایید صلاحیت کاندیدا‌ها خواهد بود. به این ترتیب انتخابات برگزارشده نهایی بوده است و قرار نیست اعلام نظر مجددی صورت گیرد.”
خبرگزاری تسنیم و وبسایت اصولگرای مشرق کارزاری  علیه این سلاح ورزی در همان روز  آغاز کرد ،  این رسانه‌ها با بازنشر توییت‌های از رئیس جدید اتاق بازرگانی او را متهم کردند که در « ناآرامی‌های اخیر از معترضان حمایت کرده است.
همان روز در یک خط هماهنگ ، کیهان نوشت: “کارشناسان از اتاق بازرگانی با عنوان «پارلمان اقتصادی بخش خصوصی» نام می‌برند. بخشی که موتور محرک اقتصاد کشور است. همچنین اتاق بازرگانی ایران یکی از مراکز حساس اقتصادی کشور است و دسترسی ویژه به بسیاری از اطلاعات طبقه‌بندی‌شده دارد که به‌صورت طبیعی نباید در اختیار اشخاص بدون صلاحیت قرار بگیرد با این‌حال نکته قابل تأمل این‌جاست که فردی که به‌عنوان رئیس‌جدید اتاق بازرگانی ایران انتخاب شده است، در اغتشاشات سال گذشته، حامی آشوب و التهاب بوده است.”
با چنین حملاتی به نظر می رسد کار برای سلاح ورزی بیخ پیدا کرده است ، در لرستان نیز بعنوان زادگاه سلاح ورزی به موازات استقبال فعالان رسانه ای و اقتصادی استان چند کانال و پایگاه خبری همسو با خط هماهنگِ حمله به سلاح ورزی به انتقاد گسترده از او و مواضعش در قبال حوادث سال گذشته کشور و همچنین فعالیت های اقتصادی اش پرداختند .
یک روز بعد در  پنجم تیرماه نیز خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به طور رسمی اعلام کرد که حسین سلاح‌ورزی به دلیل عدم صلاحیت از جانب مراجع امنیتی از ریاست اتاق بازرگانی ایران کنار رفت ، تسنیم و فارس نیز همین خبر را منتشر و رسانه های همسو با این جریان رسانه ای نیز به انتشار گسترده خبر کنار رفتن سلاح ورزی از ریاست اتاق بازرگانی ایران پرداختند.
جند ساعت بعد اما سلاح ورزی توئیت زد و نوشت : “دوستان متعددی می‌گویند که ایرنا خبری با این مضمون زده که سلاح‌ورزی برکنار شده یا استعفا داده است. ضمن تکذیب موضوع به نظر می‌رسد یا خبرگزاری رسمی دولت هک شده یا بازیچه افراد قرار گرفته است، شاید هم مثل دفعات خبر را از خروجی خود حذف کند. ”
سلاح ورزی اما با وجود اینکه روزهای سختی را سپری کرده و می کند اتاق بازرگانی را مدیریت می کند و روزهای آغازین ریاستش بر مهم ترین پارلمان خصوصی کشور با چالش ها و دردسرهایی مواجه شده است که گرچه سازمان یافته اند اما او به خوبی می داند که دولت مایل بود بر اتاق مسلطط شد و هیات‌رئیسه اتاق از افراد مطمئن‌تر و افراد «خودی» انتخاب شود و از این رو صحنه گردان این وضعیت دولتی است که از نفوذ کافی برای تاثیر گذاری بر انتخابات اتاق بازرگانی دست کم در دوره دهم برخوردار نیست .
گسست عمیق میان دیوان‌سالاران دولتی با نخبگان، فعالان اقتصادی و بخش‌خصوصی واقعی سال‌هاست که در کشور در جریان است. عدم مشورت‌خواهی از بخش‌خصوصی و صاحبان کسب‌وکارها در مدت مدید همواره یکی از حلقه‌های مفقوده ناکارآیی سیاست‌گذاری در کشور بوده که نهایتا به بی‌اعتمادی فعالان اقتصادی در بخش‌های تولیدی و صنعتی انجامیده است ، سلاح ورزی این موضوع را به خوبی متوجه است ، او به درستی دقایقی پس از انتخابش بعنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران سلاح‌ورزی پس از انتخاب به عنوان رئیس این اتاق گفته بود ” اتاق باید در راستای مهار تورم و رشد تولید حرکت کند.

به این منظور لازم است اتاق کنار سیستم حکمرانی اقتصادی بایستد که برای عملیاتی کردن آن نیاز به بازبینی در فرآیندها داریم. ”
او هم در گوشه رینگ مورد حمله خودی ها قرار گرفت و هم در میدانی مین گذاری شده  گام نهاد که البته با هوشمندی خودش موفق بیرون آمد ، واقعیت ماجرا این است که نه سیاستگذاران اقتصادی کشور و نه بدنه اجرایی دولت تمایلی به مشارکت بخش‌خصوصی در سیاست‌گذاری‌ها یا حتی شنیدن آرای  آنها در تدوین سیاست‌ها ندارند ، تقریبا همه دولتمردان در اظهارات شان  همکاری و همفکری با بخش‌خصوصی را از اولویت‌های نخست خود بر می‌شمارند اما واقعیت این است که دولت به دنبال تسلط بر اتاق بازرگانی و سو گیری سیاست های این اتاق به نفع خود بود ، تغییر قانون اتاق بازرگانی  در مجلس ، تلاش برای اعمال فشار بر اتاق از طریق اهرم تحقیق و تفحص مجلس و  رد صلاحیت‌های دقیقه نودی در روزهای منتهی به انتخابات نشان دهنده  سوگیری دولت و مجلس  نسبت به اتاق‌ها به عنوان قدرتمندترین تشکل و نهاد بخش خصوصی و مدنی است و در چنین بستری شاید عجیب نباشد به موازات چنگ انداختن به چهره سلاح ورزی در زادگاهش که بیشتر نشات گرفته از فرهنگ غلط  “خویش نیش ” بودن برخی است که سالها در فضای حاکم بر استان نقشی کلیدی داشته و در فضایی سیاست زده نخبگان را خانه نشین و بر واقعیات تاخته اند ، در یک خط سیر هماهنگ در تهران نیز تلاش شود با فضا سازی برخی در استان ، رئیس جدید اتاق بازرگانی ابتدا تکفیر ، سپس تحت فشار و بعد از آن یا استعفا بدهد و یا کنار زده شود  ، او  هم از خودی های لرستانی خورد و هم از غیر خودی های تهران نشین ، آنها به خوبی متوجه اند سلاح ورزی یک تکنوکرات دانشگاهی است که پله پله مدارج ترقی را طی کرده و اتاق با او فضای جدیدی را تجربه خواهد کرد که به مذاق تندروها و البته دولتی ها خوش نخواهد آمد.

این یادداشت در روزنامه سراسری یادگار امروز منتشر شده است